Asbestattest

Asbestveilig Vlaanderen

Het gebruik van asbest werd in 2001 verboden in België. Vandaag de dag bevatten heel wat Vlaamse woningen en infrastructuur ouder dan 2001 nog altijd veel asbesthoudende toepassingen. In Vlaanderen wordt bijvoorbeeld geschat dat er meer dan 2,3 miljoen ton aan asbesthoudende toepassingen te vinden zijn. De Vlaamse Overheid is zich bewust van de mogelijke risico’s die deze grote hoeveelheid asbest met zich meebrengt. Daarom keurde de Vlaamse Regering in 2018 het actieplan astbestafbouw goed. Het afbestafbouwbeleid omvat verschillende maatregelen om risicovolle asbesttoepassingen versneld uit onze gebouwen te verwijderen.

Zo is het sinds 28 november 2022 verplicht om bij de verkoop van een gebouw van voor 2001 een asbestinventaris op te maken. Vanaf 2032 moet bij uitbreiding iedere gebouweigenaar van een woning/gebouw van voor 2001 over een asbestattest beschikken. Bovendien moeten tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen weggenomen worden uit Vlaamse woningen en gebouwen. Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn. Al deze maatregelen zouden Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig moeten maken. 

Asbest in Vlaanderen

Wat is een asbestattest?

In het kader van het asbestafbouwbeleid, streeft de Vlaamse Regering ernaar om al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen gebouwd voor 2001 in kaart te brengen. Daarom is een asbestattest sinds 23 november 2022 verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen die dateren van voor 2001. Dit attest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw of woning. Het bevat informatie over asbesttoepassingen in het gebouw en geeft weer of het gebouw asbestveilig is. Een attest beschrijft welke materialen en/of gebouwonderdelen asbest bevatten. Daarnaast verschaft het ook informatie over de staat van het asbest en adviseert het hoe dit veilig beheerd of verwijderd kan worden. Bij iedere inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. De inventarisatie gebeurt uiteraard op een niet-destructieve manier.

Asbestdeskundig Inventarisatie (ADI)

Enkel een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie mag een inventarisatie voor een geldig asbestattest uitvoeren. Als asbestdeskundigen maken wij een asbestinventaris op volgens het inspectieprotocol van de OVAM. Ons team van ADI’s voert een grondige analyse uit van de woning en identificeert eventuele asbesthoudende materialen, zodat de eigenaar op de hoogte is van mogelijke gevaren voor de bewoners en de omgeving. Dankzij onze deskundigheid en ervaring kunnen wij helpen bij het nemen van de nodige stappen om de veiligheid te waarborgen en te voldoen aan de regelgeving. Door te investeren in een asbestinventarisatie zorgt u niet alleen voor een veiligere leefomgeving, maar bespaart U  ook op de lange termijn kosten en voorkomt U mogelijke aansprakelijkheidskwesties.

OVAM Asbestattest  - asbestcertificaat

Wanneer een asbestattest nodig?

  • Bij de verkoop van een gebouw van voor 2001.

  • Tegen 2032 moet elk gebouw van voor 2001 over een asbestattest beschikken.

  • Bij wijziging van de toestand van een gebouw of als er nieuwe asbesttoepassingen zijn gevonden na werken, moet het asbestattest vernieuwd worden.

OVAM

Als erkend asbestinventarisatiebedrijf werken wij volgens de richtlijnen van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. OVAM heeft als belangrijkste doelstelling het zorgen voor een duurzaam beheer van afvalstoffen in Vlaanderen. Ook bij asbestinventarisaties zijn duurzaamheid en veiligheid belangrijke speerpunten. Daarom werken wij samen met OVAM om de risico's van asbesthoudende materialen te minimaliseren en de juiste maatregelen te treffen om de gezondheid van mens en milieu te beschermen. Door een asbestinventarisatie te laten uitvoeren, kunt u bijdragen aan een veiligere leefomgeving en de transitie naar een circulaire economie.